Baumeister Web Stats & Facts
Konsumentverket har sedan år 2009 låtit genomföra ett antal undersökningar av marknaden för hantverkstjänster. Bakgrunden till det är bland annat att boendefrågor – främst relaterade till hantverkstjänster – legat högst i de kommunala konsumentvägledarnas klagomålsstatistik år efter år.
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (förord)
Konsumentverkets Rapport 2013:7 behandlar nedanstående fyra avsnitt;
1. Beslutsprocessen (Kontaktvägen, Informationsvägen, Sökning av utförare, Kontroll inför valet, Beslutsmoment, utvärdering av beslutsmodellen)
2. Kommunikation om arbetet (Överenskommelse, Utvärdering av kommunikation)
3. Identifiering av konsumentproblem (Orsaker till missnöje, Framförande av missnöje)
4. Utvärdering av arbetet (Blev arbetet som förväntat, Priset, Tidsåtgång)
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 12)
Konsumentverkets rapport 2013:7 (s 13) visar att inför valet av hantverkare sökte en konsument av fem i förväg information om hur man anlitar hantverkare (22 procent). Informationen söktes i hälften av fallen genom vänner och bekanta (50 procent). Cirka hälften av respondenterna uppger att de kände sig välinformerade
vid valet av hantverkare (55 procent). En av tre är nöjda med den information som finns tillgänglig om hur man anlitar hantverkare (37 procent) medan en av tio tycker informationen är för komplicerad (10 procent).
Man har som konsument i regel för lite tid för att göra en riktigt bra upphandling av hantverkare i byggprojekt. Man använder alltför ofta vänner och bekanta som referenser till de val av hantverkare, entreprenörer och leverantörer som görs. Man invaggar sig lätt i en bedräglig känsla av trygghet i valet av hantverkare – ”jag fick ju en rekommendation!” Men det är lätt att förstå varför det blir på det viset. Som privatperson är man inget proffs på upphandling av hantverkstjänster – man behöver stöd och rådgivning av någon som kan och vill ge handfasta råd.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Som konsument använder man ofta samma hantverkare, entreprenör eller leverantör som vi hade förra gången, såvida det gick bra och man blev någorlunda nöjd? Konsumentverkets Rapport 2013:7 bekräftar att man i stor utsträckning anlitar samma hantverkare man tidigare har anlitat (29 procent).
Förstagångsköpare kommer dock i större utsträckning i kontakt med hantverkaren genom rekommendationer från hantverkarens tidigare kunder (25 procent).
Det är dock slående att tre av fem kontaktade endast en hantverkare (61 procent). Var dessutom kostnaden för arbetet låg, 10 000 kr eller mindre, kontaktades endast en hantverkare i större utsträckning (79 procent).
Tre konsumenter av fem kollade inte upp den hantverkare de anlitade innan (61 procent). Hantverkare, entreprenörer och leverantörer är exponerade till marknaden. Förutsättningarna förändrar sig och ofta finner man bolag inom byggbranschen med betalningssvårigheter – som kan leda till konkurser. Det är därför det är viktigt att man/du har en god ekonomisk kontroll på leverantörerna – en kontroll som sträcker sig längre än ”att det gick ju bra sist”.
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (statistiskt material erhållet från s 6)
Baumeister’s Byggrådgivare gör en ordentlig ekonomisk kontroll av samtliga av dina hantverkare, entreprenörer och leverantörer för att säkerställa att de kan leverera vad de lovar, att de inte har betalningsanmärkningar eller förfallna skatteskulder etc. Vidare att inte dina leverantörer har flera konkurser bakom sig som du inte känner till. Ingen vill ju ha ett byggbolag som går i konkurs eller ställer in betalningarna medan de bygger ”hos dig”! Det har hänt andra och ingen vill ha en sådan situation.
Baumiester – Din Byggrådgivare
Hantverkare, entreprenörer och leverantörer är proffs på att marknadsföra sig. De är ju Byggproffs! Man får lätt en känsla av att man är ”turist i byggbranschen” – man upplever sig ”lätt-lurad”. ROT-avdraget har minskat tröskeln för konsumenter att starta byggprojekt. Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 6) visar att konsumenter anser att den viktigaste anledningen till valet av hantverkare är möjligheten till ROT-avdrag (49 procent). Förstagångsköpare anser i större utsträckning att möjligheten till ROT-avdrag är en viktig anledning (54 procent) jämfört med erfarna konsumenter.
Baumeister’s Byggrådgvare kontrollerar att dina hantverkare, entreprenörer eller leverantörer redovisar ROT för dig på ett riktigt sätt. Vidare att de inte har skatteskulder hos Skatteverket. Allt för att säkerställa att du har seriösa leverantörer i ditt byggprojekt.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Trots att 65 procent av konsumenterna i Konsumentverkets undersökning (Konsumentverkets Rapport 2013:7) anser att de har tänkt igenom sitt val av hantverkare, entreprenör eller leverantör, så vet alla att det är svårt att jämföra anbud och offerter. Även om man har gjort en förfrågan som har identiskt utseende och skickat den till olika leverantörer, så erhåller man oftast offerter med olika utseende och med olika ingående moment. Ofta refererar offerternas villkor till regelverk vi knappt känner till! Det ställs höga krav på beställaren, dig själv, kanske högre än vad som kan anses rimligt. Oftast högre krav än vad man själv känner till!
Konsumentverkets rapport visar att endast en konsument av fyra har jämfört pris mellan olika hantverkare (26 procent). En tredjedel av konsumenterna tycker att valet av hantverkare är svårt (35 procent). En av fem anser sig kunna för lite för att kunna jämföra olika alternativ (18 procent). Slutligen, En tredjedel av konsumenterna upplever att det är svårt att jämföra olika hantverkare (34 procent).
Med sådan statistik står det klart att man som konsument behöver en Byggrådgivare, en person som bara har dig och ditt bästa för ögonen.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Oavsett vem man är så har man ofta en uppfattning om sig själva som organiserade och kunniga på det man gör – så även inom Byggprojekten – annars hade man väl inte påbörjat dem?
Konsumentverkets Rapport 2013:7 visar att tre av fem tycker det är viktigt att upprätta ett skriftligt kontrakt där det i detalj beskrivs vad som ska göras (59 procent).
Den trista verkligheten är dock att bara två av fem konsumenter upprättade ett skriftligt kontrakt/offert med hantverkaren, entreprenören eller leverantören innan arbetet påbörjades (44 procent). Förstagångsköpare har i högre grad upprättat ett skriftligt kontrakt som skrevs på (31 procent) jämfört med erfarna köpare (17 procent). I ljuset av detta är det inte konstigt att det blir problem!
En femtedel av konsumenter har upprättat kontraktet efter en standardmall (20 procent). Majoriteten av de som inte använde en standardmall visste inte heller om att det fanns en standardmall att utgå ifrån (67 procent).
Baumeister’s Byggrådgivare hjälper dig som konsument att upprätta riktiga avtal med samtliga av dina leverantörer. Samtliga av dina avtal granskas av Baumeister’s jurister.
Baumeisters Byggrådgivare är alltid på Din sida!
Osäkerheten upplevs alltid som störst när problemen hopar sig i relationen till hantverkare, entreprenörer och leverantörer. Många saker kan gå fel i en byggprocess. Enligt Konsumentverkets Rapport 2013:7 anser en av fyra konsumenter (24 procent) att det inte är tydligt vilka rättigheter man har om det skulle uppstå problem. Det leder till misstro mellan hantverkaren, entreprenören, eller leverantören å ena sidan och konsumenten på andra. En av fem (22 procent) har lågt förtroende för att konsumenternas rättigheter skyddas inom hantverksbranschen.
Även om det inte alltid är en part som är orsak till att två träter, kan det dock kännas bra att man har en Byggrådgivare att tillgå som kan medla eller till och med tala med hantverkaren på ”hantverkarens språk” för att undvika att konflikten eskalerar.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Enligt Konsumentverkets Rapport 2013:7 handlar missnöjet med hantverkare, entreprenör och leverantör i de flesta fall om dålig kommunikation mellan konsumenten och hantverkaren. En källa till missnöje är att man som konsument eller beställare inte känner sig informerad under arbetets gång. De flesta konsumenter har sina arbeten och sitt dagliga liv att sköta i tillägg till att övervaka ett byggprojekt, en nära nog omöjlig uppgift! Konsumentverkets rapport 2013:7 visar också att konsumenter som inte kände sig informerade under arbetets gång (32 procent) även i större utsträckning kände sig missnöjda.
En källa till misstämning är kostnads- och tidsöverdrag. Konsumenter kände också rejält missnöje om priset inte blev som förväntat (25 procent) eller om arbetet tog längre tid än förväntat trots att inget extra utfördes (22 procent). En byggrådgivare som övervakar byggprocessen och flaggar upp om man riskerar kostnads- och/eller tidsöverdrag, kan minska risken för missnöje.
Hantverkare, entreprenörer och leverantörer har ibland en överlägsen attityd till konsumenten – man kan lite om det arbete som utförs och man har ibland endast en målbild klar? Därför känner ofta konsumenter att de inte blir tagna på allvar. Enligt Konsumentverkets Rapport 2013:7 framförde de flesta konsumenterna (75 procent) sina klagomål direkt till hantverkaren. I mer än hälften av fallen löste sig problemen inte trots att konsumenten framförde sitt missnöje (52 procent).
En professionell Byggrådgivare som känner branschen har ett bättre genomslag i åsikter än en privat konsument.
Baumeister’s Byggrådgivare är alltid på Din sida!
Konsumentverkets Rapport 2013:7, (s 13) sammanfattar några iakttagelser om konsumenters upplevelser och beteenden i relationen till hantverkare, entreprenörer och leverantörer.
Konsumenter anlitar i stor utsträckning samma hantverkare de tidigare har anlitat (29 procent). I ett fall av fem sökte konsumenten i förväg information om hur man anlitar hantverkare (22 procent). En av tre är nöjda med
den information som finns tillgänglig om att anlita hantverkare (37 procent). En av tre upplever valet av hantverkare som svårt (35 procent). Tre av fem konsumenter kontaktade endast en hantverkare före valet gjordes (61 procent). Majoriteten av konsumenterna kollade inte upp den valda hantverkaren innan (61 procent). Den viktigaste anledningen till valet av hantverkare var att möjlighet till ROT-avdrag fanns (49 procent). Hälften av respondenterna kände sig välinformerade vid valet av hantverkare (55 procent). 65 procent anser att de har tänkt igenom sitt val av hantverkare.
Baumeister’s Byggrådgivare är ditt stöd och din röst. Låt oss få hjälpa dig till rätt val och minska osäkerhet och risk för ditt byggprojekt.
Baumeister’s Byggrådgivare är alltid på Din sida!
Som konsumenter känner man sig ofta som ”turist” i en bransch man förut kanske inte haft mycket erfarenhet ifrån. Man har spenderat mycket tid att planera en renovering, ombyggnation eller nybyggnation. Sen kommer frågan om vem som ska göra det. I stor utsträckning söker man idag information över internet eller till och med genom gula sidorna, på nätet eller i telefonkatalogen.
Konsumentverkets Rapport 2013:7, (s 14) visar med tydlighet att konsumenter som var rejält missnöjda har i större utsträckning kommit i kontakt med hantverkaren via internet, andra sökmotorer eller till och med telefonkatalogen (15 procent) jämfört med om man var nöjd (10 procent). Det är uppenbart att man som konsument behöver hjälp och stöd i valet av hantverkare, entreprenör och leverantör för byggprojekten.
Baumeister’s Byggrådgivare hjälper dig att välja din leverantör av tjänster. Byggrådgivaren tar fram ekonomisk information om leverantören – klarar han/hon leverera tjänsten? Har leverantören en bra historik med nöjda kunder och kan man få ett avtal med honom eller henne som är rättvist för dig som konsument.
Baumeister’s Byggrådgivare - alltid på Din sida!
När man gör något för första gången är man alltid amatör! Dock är de flesta byggaktiviteter högt reglerade av lagar och regelverk. Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 16) visar att endast var femte konsument (19 procent) i större utsträckning söker information om vilka lagar som gäller vid nybyggnation jämfört med om hantverkare anlitas för övriga typer av arbeten. Baumeister’s Byggrådgivare är ditt stöd för att du ska veta vilka lagar och regler som gäller för just ditt byggprojekt.
När det gäller information om och inför kontraktskrivning: Är kostnaden för arbetet hög (150 000 kr eller mer) söks i större utsträckning information om kontraktskrivning (15 procent, vid jobb som omfattar 10 000 kr eller mindre gör 1 procent av konsumenterna det). Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 16).
Baumeister har ett back-up avtal med en advokatbyrå som stöd vid kontraktskrivning. Baumeister’s Byggrådgivare ger dig det stöd du behöver vid kontraktskrivning. Byggrådgivaren har god kännedom om de lagar och regler som kringgärdar byggnation. Baumeister’s Byggrådgivare är ditt stöd för att du ska veta vilka lagar och regler som gäller för just ditt byggprojekt. Vi hjälper dig förstå den ”risk” som du tar som Byggherre för ditt byggprojekt.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 18) säger att tre av fem konsumenter (61 procent) kontaktar endast en hantverkare inför valet av hantverkare. Skillnaderna mellan olika konsumentgrupper ser ut på följande sätt:
Omfattar kostnaden för arbetet 10 000 kr eller mindre kontaktas i större utsträckning bara en hantverkare (79 procent) jämfört med om kostnaden var hög, 150 000 kr eller mer, (45 procent).
Om kontaktvägen är känd, kontaktas en firma i större utsträckning (69 procent), jämfört med om kontaktvägen är okänd (43 procent).
Pensionärer kontaktar i större utsträckning endast en hantverkare (65 procent) jämfört med övriga grupper.
Anlitas en elektriker kontaktas i de flesta fall endast en firma (73 procent). Ska konsumenten anlita en kakelsättare kontaktas en firma i lägre grad (46 procent).
Om det är första gången konsumenten anlitar en hantverkare kontaktas i mindre utsträckning bara en firma (56 procent).
Om kostnaden för arbetet omfattar 150 000 kr eller mer kontaktas i större utsträckning två eller fler hantverkare (52 procent), jämfört med om kostnaden var låg, 10 000 kr eller mindre, (16 procent).
Om kontaktvägen är okänd kontaktar konsumenten i större utsträckning (54 procent) fler hantverkare, entreprenörer eller leverantörer, jämfört med om den var känd (25 procent).
Baumeister vill hjälpa dig göra väl avvägda val av hantverkare, entreprenörer och leverantörer. Baumeister’s Byggrådgivare bistår dig med information och upplysningar för att du ska bli nöjd med dina val.
Baumeisters Byggrådgivare - alltid på Din sida!
Vi tycker det är skäligt att få veta i förväg vad ett arbete ska kosta. Hantverkare, entreprenörer och leverantörer är proffs på sina respektive områden och är det någon som borde kunna räkna fram priser på vad uppdraget kommer att kosta så är det just dem.
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 19) visar dock att när det gäller pris och offert får konsumenterna i vartannat fall (53 procent) in det från en hantverkare medan 20 procent (av konsumenterna) inte begär något pris eller någon offert alls.
Baumeister’s Byggrådgivare ger dig den hjälp du behöver för att få in riktiga priser från de hantverkare, entreprenörer och leverantörer du väljer.
Baumeister’s Byggrådgivare är alltid på Din sida!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 20) visar att tre konsumenter av fem (61 procent) inte kollar upp hantverkaren i förväg. Det finns skillnader mellan olika grupper i undersökningen.
Äldre personer (65–75 år, 37 procent) samt boende i storstäder (36 procent) kollar i större utsträckning upp den hantverkare som anlitas, jämfört med övriga.
Om arbete omfattar nybyggnation (53 procent), tillbyggnad (40 procent) eller ombyggnad (37 procent) kollas hantverkaren upp i större utsträckning innan. Avser arbetet underhåll kollas hantverkaren upp i mindre utsträckning (29 procent).
Ju högre kostnad arbetet omfattar, i desto större utsträckning kollas hantverkaren upp. Är priset högt (150 000 kr eller mer) kollar drygt hälften (56 procent) upp hantverkaren innan. Är priset lågt, 10 000 kr eller mindre, är det 20 procent som kollar upp hantverkaren.
Högutbildade (35 procent) och personer med god ekonomi (33 procent) undersöker i högre grad hantverkaren före påbörjande av arbetet
Kakelsättare (46 procent) och takläggare (47 procent) kollas i större utsträckning upp av konsumenten innan medan rörmokare (24 procent) och elektriker (23 procent) i mindre utsträckning kollas upp.
Baumeister’s Byggrådgivare kollar upp samtliga av dina hantverkare, entreprenörer och leverantörer – att de har en god ekonomi, att de betalar sina skatter, och att de har rätt behörighet för de arbeten de ska utföra.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 24) visar att en konsument av tio tycker att informationen är komplicerad inför valet av hantverkare (10 procent). Är man missnöjd med arbetet tycker man i högre grad att det var för mycket att ta hänsyn till (17 procent) jämfört med konsumenter som inte ångrar sig (9 procent). Nästan två av fem konsumenter (37 procent) är nöjda med den information som finns tillgänglig gällande att anlita hantverkare. Det innebär att tre av fem inte är nöjda med den information som fanns tillgänglig.
(Ta in diagram på sidan 24…)
Baumeister’s Byggrådgivare vill ge dig det stöd du behöver i dina beslut om hantverkare, entreprenörer och leverantörer. Byggrådgivaren fyller upp där du har tidsbrist eller känner dig svag.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 25) visar att varannan konsument känner sig ganska eller mycket välinformerad vid valet av hantverkare (55 procent). Det innebär i praktiken att nära hälften inte känner sig välinformerade.
65 procent av konsumenterna anser att de tänkt igenom sitt val av hantverkare. Personer som upprättat en skriftlig offert/accept beträffande arbetet har i större utsträckning tänkt igenom sitt val av hantverkare (72 procent) jämfört med om konsumenten haft en muntlig överenskommelse med hantverkaren utan prisdiskussion (60 procent). Konsumenter som anlitar elektriker (25 procent) eller golvläggare (27 procent) har inte tänkt igenom valet i lika stor utsträckning som konsumenter som anlitat hantverkare från övriga branscher.
Drygt hälften upplever inte att de kunde för lite för att kunna jämföra olika alternativ (55 procent) medan en av fyra gör det (18 procent). Kvinnor anser sig i högre grad kunna för lite inför valet av hantverkare för att kunna jämföra olika alternativ (22 procent) jämfört med män (15 procent).
35 procent av konsumenterna tycker det är svårt att välja hantverkare. Drygt en tredjedel av konsumenterna (34 procent) upplever att det är svårt att jämföra olika hantverkare.
Boende i storstäder anser att det är svårare att jämföra olika hantverkare med varandra (39 procent) jämfört med personer boende i övriga regioner.
Baumeister’s Byggrådgivare vill ge dig det stöd du behöver i dina beslut om hantverkare, entreprenörer och leverantörer - så att du kan säga att du känner dig välinformerad. Byggrådgivaren fyller upp där du har tidsbrist eller känner dig svag.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 26) visar att endast två av fem upprättade ett skriftligt kontrakt/offert med hantverkaren (44 procent). En av fem konsumenter har upprättat kontraktet efter en standardmall (20 procent). Majoriteten av de som inte använde en standardmall kände inte till att det fanns en standardmall att utgå ifrån (67 procent). Dock är det så att tre av fem tycker det är viktigt att upprätta ett skriftligt kontrakt där det i detalj beskrivs vad som ska göras (59 procent).
Baumeister’s Byggrådgivare går igenom dina avtal och hjälper dig utforma relevanta avtal. Vi hjälper dig ställa krav på din leverantör! Byggrådgivaren fyller upp där du har tidsbrist eller känner dig svag.
Baumeister’s Byggrådgivare är alltid på Din sida!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 26) visar att i ett fall av fyra (24 procent) är det inte tydligt vilka rättigheter man har som konsument om det skulle uppstå problem. Baumeister’s Byggrådgivare hjälper dig med dina avtal och informerar dig om dina rättigheter om det uppstår problem.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 27) visar att drygt hälften (56 procent) av konsumenterna hade ingen skriftlig överenskommelse med hantverkaren. Det är skrämmande information då ett skriftligt avtal utgör grunden för hur man ska hantera tids- och kostnadsöverdrag, men även i fall där du som beställare/konsument gör ändringar till det som upphandlats. Baumeister’s Byggrådgivare hjälper dig med dina avtal och informerar dig om dina rättigheter om det uppstår problem.
Baumeister’s Byggrådgivare är alltid på Din sida!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 34) visar att överenskommelsen mellan hantverkaren och konsumenten endast i tre fall av fem omfattar hur lång tid arbetet beräknas ta (60 procent) samt i detalj vad som ska utföras (65 procent).
Vi vet av erfarenhet att tids- och kostnadsöverdrag är källorna till problem mellan hantverkare, Entreprenörer och leverantörer. Baumeister’s Byggrådgivare hjälper dig med dina avtal så att riskerna för tids- och kostnadsöverdrag kan minimeras.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 36) visar att gemensam checklista/loggbok används i liten utsträckning under arbetets gång (9 procent).
Baumeister’s Byggrådgivare följer löpande upp ditt byggprojekt i Baumiester’s rapporteringsverktyg. Byggrådgivaren stämmer löpande av checklistor samt tidsrapportering. Du har naturligtvis full tillgång till all information.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 39) visar i tabellen nedan olika orsaker till missnöje bland konsumenterna. Intressant är att sex procent av konsumenterna är rejält missnöjda och ångrar sitt val av hantverkare mycket. I tabellen nedan finner du andelen som är rejält missnöjda för de olika grupperna.
Konsumentgrupp
Förstagångsköpare 10%
Ombyggnadsarbete 7%
Kontaktväg via försäkringsbolag 17% (jämfört med kontaktväg känd 5%)
Kontaktväg genom hantverksförmedling 15%
Kostnad för arbetet över 600 000 kr 13%
Information
Kände sig inte välinformerad inför val av hantverkare 14%
Inte nöjd med informationen som finns tillgänglig om hur man anlitar hantverkare 14%
Känner sig inte välinformerad under arbetets gång 32%
Kunskap
För dålig kunskap om hur man anlitar hantverkare 15%
Inte tänkt igenom sitt val av hantverkare 9%
Det är inte enkelt att välja hantverkare 11%
Under arbetets gång
Svårt att förstå vad som ingick i priset före arbetet startade 14%
Priset blev högre än förväntat 25 % (jämfört om det blev som förväntat, 4%)
Fick inget kvitto 13 % (Jämfört med om man fick kvitto, 5%)
Tog längre tid än förväntat trots att inget extra arbete 22% (jämfört med om det tog den tiden som var sagt, 3%)
Tillkom impulsiva tillbyggen konsumenten i efterhand inte önskade 17%
Slutresultatet motsvarar inte konsumentens förväntningar 30%.
Det kan förvisso tyckas att andelen missnöjda konsumenter inte är särskilt alarmerande, men det är viktigt att ha i åtanke att de tämligen stränga kriterierna (rejält missnöjd och ångrat sig) sållar bort alla dem som är missnöjda i mindre omfattning; t ex de som är missnöjda med vissa aspekter och faktorer men som inte upplever missnöjet tillräckligt stort för att ångra sitt val av hantverkare. Vi kan således konstatera att motsatsen till missnöje knappast är entusiasm; gång efter annan, har vi erfarit hur konsumenter tagit upp och
berättat om diverse missnöje men ändå säger sig vara tämligen nöjda med bygg- eller renoveringsprojektet i sin helhet. Trots att det ”endast” är 6 procent – till följd av stränga kriterier – som kvalificerar sig för att benämnas missnöjda, innebär inte det att 94 procent är nöjda. Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 39).
Baumeister’s Byggrådgivare är alltid på Din sida!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 41) visar att de främsta orsakerna till att konsumenten inte är nöjd med hantverkarens arbete beror på att arbetet som var överenskommet mellan parterna inte uppfylldes av hantverkaren (58 procent) eller så berodde det på förseningar i arbetet (43 procent). Kvinnor är i större utsträckning missnöjda med det utförda arbetet på grund av förseningar i arbetet (53 procent) jämfört med männen (36 procent).
(Ta med tabellen på sidan 41)
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 43) visar att var femte konsument (22 procent) har lågt förtroende för att konsumenternas rättigheter skyddas inom hantverksbranschen.
Baumeister är din rådgivare i alla dina frågor runt ditt byggprojekt. Byggrådgivaren bevakar dina rättigheter.
Låt Baumeister vara din Byggrådgivare!
Det förekommer ofta som argument från hantverkare, entreprenörer och leverantörer att eventuella förseningar och tidsöverdrag beror på att konsumenten gjort ändringar och impulsiva val. Konsumentverkets Rapport 2013:7 (s 47) visar endast 2 procent instämmer i att det tillkom onödiga impulsiva tillbyggen.
Baumeister är din oberoende Byggrådgivare
så att konflikter kan undvikas med dina leverantörer. Baumeister är på din sida.
”Själva valet av hantverkare visar sig omfatta en rad olika kriterier och strategier. Även om vissa (konsumenter) inte lägger ned nog mycket möda i denna fas så slås vi av hur många har gått långt i sina efterforskningar. Denna noggrannhet är dock ingen garanti för ett problemfritt projekt och vi kan se att även om man är noga med offerter så är det mer undantag än regel att det skrivs avtal, då vissa uppfattar att offerten ersätter ett avtal, medan andra tycker att det rentav är onödigt. En central aspekt i överenskommelsen gäller kostnader där det framkommer att oavsett om man använder sig av fast pris eller löpande fakturering så upplever konsumenter att det blir dyrare än både förväntat och överenskommet.”
Resultat från en kvalitativ undersökning
utförd av Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet under 2012.
”Vad gäller genomförandet så kan vi se hur samordningsproblem dyker upp, liksom ständiga kompromisser och/eller merkostnader för tilläggsarbeten. Vidare uppger konsumenter att de saknar inflytande i byggprocessen, där hantverkarnas suveränitet är framträdande. Vissa pekar på hur de jobbar med den sociala relationen för att på så sätt försöka styra projektet i önskad riktning.
Olika aspekter av tid är också stora källor till missnöje. När projektet avslutats handlar missnöjet i huvudsak om kostnaderna respektive det synliga resultatet. Det visar sig också att även om man är missnöjd så konfronterar man sällan hantverkaren med detta för att få felet tillrättat eller få kompensation. Orsaken till detta är i huvudsak att det upplevs obehagligt och jobbigt att framföra klagomål.”
Resultat från en kvalitativ undersökning
utförd av Centrum förtjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet under 2012.
”Hantverksbranschen är vid sidan av telekombranschen en av de sektorer i ekonomin där kundmissnöjet är mest utbrett. Konsumentvägledare i landets kommuner får ofta frågor om problem som uppstått i samband med att hushåll anlitat hantverkare.”
Resultat från en kvalitativ undersökning
utförd av Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet under 2012.